Taalgebruik bij solliciteren

Spreek je de lezer aan met "u" of met "je"?

Taalgebruik bij solliciteren

Woordkeuze, sta jij daar bij stil?

Laatst las ik een artikel met de titel “Deze oubollige opening kun je in een sollicitatiebrief beter vermijden”. Het bracht me aan het denken en mijn gedachten deel ik graag met jou.

In het artikel staat dat je je sollicitatiebrief moet beginnen met “beste…” in plaats van “geachte…” en dat je “u” moet vervangen door “je”. Hier ben ik het gedeeltelijk mee eens.

Als ik een sollicitatiebrief zou ontvangen en lees “Geachte mevrouw Marsman, graag leg ik mijn motivatie aan u voor” dan schrikt dit mij af. Dit taalgebruik past niet bij mij, niet bij mijn bedrijf en niet bij de functie. Het is heel afstandelijk, heel zakelijk. Krijg ik een brief “Beste Sanne, graag leg ik mijn motivatie aan je voor” dan is de indruk direct heel anders. Voor mijn gevoel heb ik een betere band met deze schrijver.

In sommige gevallen raad ik dit taalgebruik af. Onderzoek dus altijd of dit passend is. Naar wie schrijf je de brief? Wat voor indruk krijg je van deze persoon aan de hand van LinkedIn? Is het een formeel of informeel bedrijf? Is het een functie waarbij status belangrijk is?

Heb je twijfels over je eigen sollicitatie? Ik kijk graag met je mee door middel van de Sollicitatie Check. Daarin krijg je persoonlijk tips en adviezen. Kijk op mijn site voor meer info. Ik help je graag.

Geplaatst op vrijdag 15 oktober 2021.

Over Venusvrouw loopbaancoaching

Dit bericht is geschreven door Venusvrouw loopbaancoaching. Het bedrijf valt onder coaching uit Zwolle. Trefwoorden van Venusvrouw loopbaancoaching uit Raalte : loopbaancoaching, loopbaancoach, loopbaanbegeleider, loopbaanbegeleiding, praktijk voor loopbaancoaching, begeleiding loopbaanontwikkeling, loopbaanbegeleiding voor moeders, loopbaancoach moeders, arbeidsintegratie,.

Lees meer over Venusvrouw loopbaancoaching.