Compassie met je (voor)ouders

Gedurende ons leven ontwikkelen we vaak een bepaald beeld over onze ouders, mede gevormd door de pijn die we meemaken. Soms zijn we hierin best volhardend. Maar kloppen deze beelden wel altijd?

Compassie met je (voor)ouders

Keer op keer krijg ik vrouwen in de praktijk die niet voluit ja kunnen zeggen tegen zichzelf en daarmee tegen het leven. Ze hebben vaak een enorm verantwoordelijkheidsgevoel. Binnen hun eigen gezin, maar ook in het gezin van oorsprong als op de werkvloer voelen zij zich geroepen ervoor te zorgen dat het iedereen goed gaat. Ze zijn een kanjer in het bemiddelen binnen groepjes en ze worden erbij gehaald om ruzies te beslechten. Bij een ander weten ze heel goed waar het probleem ligt. Krijgen ze een oplossing niet voor elkaar, dan voelen ze zich schuldig. Voor zichzelf zijn ze behoorlijk hard. Herken je dit bij jezelf?

Als je dit leest, is dit vermoedelijk een patroon wat regelmatig voorkomt bij vrouwen zoals jij. Deze instelling en manier van leven kost je bakken met energie en is zelfs schadelijk voor jou. Daarbij wordt je inzet nog niet eens in dank afgenomen. Vanuit je omgeving krijg je zelfs verwijten naar je hoofd geslingerd. Door deze manier van leven raak je steeds verder verwijderd van je ware kern. Je voelt je niet meer gecenterd. Je gaat steeds minder voelen, wat jou eigenlijk precies raakt en wat jou goed doet. Vanuit je hoofd probeer je zoveel mogelijk controle te bewaren.

Dit kun je lang volhouden in je leven, totdat je oververmoeid raakt, je een burn-out krijgt, je last krijgt van angsten, eenzaamheidsgevoelens of fysieke klachten. Er komt een moment dat het diep van binnen niet meer klopt.

Dit is het moment dat er een keerpunt bij je ontstaat. Door erachter te komen waarom je dit patroon hebt ontwikkeld, gaan er kwartjes bij je vallen. Vaak zit er op de achtergrond een angst voor afwijzing, angst voor verlies, er niet toe doen, schuldgevoelens, een gebrek aan liefde. Wanneer je dan verder teruggaat in de tijd kan het zijn dat er in je je jeugd iets is voorgevallen wat met deze gevoelens te maken heeft. Misschien waren je ouders er niet genoeg voor je, misschien heb je op jonge leeftijd één van beide ouders verloren. Misschien gingen je ouders scheiden. Er zijn tal van redenen te benoemen.

Gaandeweg heeft zich daarbij een bepaald beeld in jouw hersenen gegrift en je bent tot op de dag van vandaag ervan overtuigd dat het zo is gegaan. Je bekijkt je ouders of één van beide ouders nog steeds vanuit de pijn van toen. Iets anders bestaat niet en laat je niet toe. Daarbij zet je je hart compleet op slot. Om ermee aan de slag te gaan doet teveel pijn.

En diepe pijn is heel moeilijk in de ogen te kijken. Het is makkelijker de pijn weg te beredeneren dan de pijn daadwerkelijk toe te laten. Toch is de weg ernaar toe, naar de pijn, uitermate heilzaam. Alleen al de acceptatie van die pijn maakt dat je verbinding maakt met je hart. Je gaat weer voelen. En daarbij komen natuurlijk de tranen. Maar dat is niet verkeerd. Zo kan de pijn langzaam losweken en losgelaten worden. Dit gaat stapje voor stapje.

Mijn ervaring met mijn cliënten is, dat er soms een groot verschil zit tussen het gesprek en het coaching gebeuren wat voorafgaat aan de cranio, en de craniobehandeling zelf. Het gesprek is absoluut noodzakelijk en verhelderend. Het is heel belangrijk om voor jezelf nog eens heel goed na te gaan waar jouw diepste pijn zit. Wat je diepe verlangens zijn. Toch merk ik dat er bij het gesprek veel vanuit de mind en de pijn wordt verteld. Wanneer ik vervolgens met de cranio aan de slag ga, en dan weer vragen ga stellen, openen de diepere lagen zich. Het is of ik dan rechtstreeks antwoorden krijg vanuit de ziel. De ziel die alwetend is, niet oordelend, liefdevol en eerlijk. Het zou nu zomaar kunnen dat er hele andere beelden van je ouders omhoog poppen, dan wat jij had verwacht. Echt heel boeiend. Maar ook goed. Nu kan er geheeld worden.

Je zult merken dat je gaat veranderen. Je instelling gaat veranderen, je instelling over jezelf, over het leven, over je ouders en andere familieleden. Je gaat je minder druk maken om wat anderen van je vinden. Je gaat zelf veel beter voelen wat jouw normen en waarden zijn, en waar jouw grenzen liggen. Zo voel je keer op keer jezelf groeien in eigenwaarde, zelfliefde en respect voor jezelf. Mensen die jou nu respecteren om wie je bent of bent geworden, zullen bij je blijven. Andere mensen die nu moeite hebben met de nieuwe jij, zullen afvallen.

Dappere lieve vrouw, als jij hierbij een handje kunt gebruiken, loop ik graag een stukje met jou mee, om jou te leren jouw grenzen én wensen weer te voelen.

De waardevolle Vrouw

Geplaatst op vrijdag 17 februari 2023.

Over De waardevolle Vrouw

Dit bericht is geschreven door De waardevolle Vrouw. Het bedrijf valt onder natuurgeneeskunde uit Zwolle. Trefwoorden van De waardevolle Vrouw uit IJhorst : minderwaardig, bekritiseren, ben ik waardevol, laag zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen, uitgeput, burn-out klachten, onverwerkte emoties, ondermijnende gedachten, overtuigingen veranderen, inzichtgesprek, lichamelijke klachten, leren loslaten, healing, .

Lees meer over De waardevolle Vrouw.